Header image Grand voyage Singapore Italië


Lucia en Phillip de Graaff
  HOME ::
   
 
Singapore 6

 
       

 

 

Cruise Singapore Italië 6

Kreta, nu de plaats waar veel banken hun domicilie hebben maar ooit de woonplaats van Koning Minos. Bij Knossos kun je de archeologische site van zijn paleis (en het labyrint) bezoeken. Het paleis is al 4000 jaar oud. Bij de opgravingen, die in 1878 begonnen, werd de westelijke vleugel van het paleis ontdekt. Men vond er veel aardewerk, vazen en kannen en de beroemde stierenfresco. Ook de oppergod Zeus is op Kreta opgegroeid en te ruste gegaan.


601

602

Uitzicht over Heraklion

Het paleis van koning Minos in Knossos

603

 

 

604

Prachtig gekleurde fresco’s en pilaren

En natuurlijk de beroemde stierenfresco

605

606

Deze prachtige pauw lipe tussen de opgravingen rond en toonde af en toe zijn verenpracht

Uit deze “cocons” komen straks rupsen

607

608

Op deze besneeuwde bergen groeide de oppergod Zeus op

Op deze berg ging hij te ruste, zijn gezicht is te herkennen


Koning Minos werd koning van Kreta omdat hij een witte stier zou offeren die hij ooit van Poseidon gekregen had. Omdat hij een andere stier koos, werd Poseidon boos dat hij ervoor zorgde dat Parisphae, de vrouw van Minos verliefd werd op de stier. Zij liet de architect Daedalus een holle koe maken opdat zij de liefde kon bedrijven met de stier. Daaruit werd de Minotaurus geboren, half mens, half stier. Uit schaamte sloot Minos de Minotaurus op in het labyrint dat door Daedalus ontworpen werd.
Op gegeven moment kwam koning Minos er achter dat Daedalus betrokken was geweest bij de ontrouw van zijn vrouw en sloot hem en zijn zoon Icarus op in het labyrint met zijn hoge muren. Zij probeerden te ontsnappen door veren van vogels te sparen en daar met was vleugels van te maken. Toen zij weg vlogen, werd Icarus zo overmoedig dat hij te hoog ging vliegen waardoor de was in de zon smolt en hij neerstortte.
Het labyrint werd ondertussen bewoond door de Minotaurus en was zo ingewikkeld dat je er nooit meer uit kon komen. Het werd ook geheim gehouden. Alleen Minos en zijn dochter Ariadne waren op de hoogte.
Op gegeven moment stuurde Minos zijn zoon Andogeus naar de spelen in Athene. Omdat deze onoverwinnelijk was, vond de koning van Athene dat een bedreiging en liet hem vermoorden.
Minos wilde wraak en vroeg Zeus om hulp die aardbevingen en vuur op de stad Athene afstuurde. Koning Minos wilde echter meer. De koning van Athene, Aegeas, moest elk jaar 7 jonge mannen en 7 jonge vrouwen naar Kreta sturen om geofferd te worden aan de Minotaurus. Dit duurde 3 jaar tot Theseus, de zoon van Aegeas vrijwillig meeging om de Minotaurus te doden. Van zijn vader kreeg hij een magisch zwaard waarmee hij de Minotaurus kon doden. Aegeas sprak met Theseus af dat hij terug zou zeilen met witte zeilen als hij geslaagd was. Theseus vertrok met zwarte zeilen naar Kreta. Daar werden Ariadne, de dochter van Minos, en hij verliefd op elkaar. Zij gaf hem een klos draad (de draad van Ariadne) om de weg terug te vinden in het labyrint. Alles lukte en Ariadne ging met Theseus terug naar Athene. Theseus vergat echter de zwarte zeilen om te ruilen voor de witte.
Aegeas, die op de uitkijk stond, zag de zwarte zeilen en dacht dat zijn zoon was omgekomen. Van ellende stortte hij zich van de rots in zee, die nu de Egeïsche Zee heet en naar hem vernoemd is.
Heraklion, zo genoemd omdat Heracles daar is geweest voor een van zijn heldendaden, is de hoofdstad. Het eiland is gesticht door de Arabieren en bezet geweest door de Venetianen en de Byzantijnen. Het Venetiaanse fort is nog te zien in de haven. Om de stad te verdedigen is er een grote muur omheen gebouwd . Onder de muur door liepen kilometerslange tunnels die o.a. gebruikt werden tijdens de jarenlange belegering van de Ottomanen om de stad van voedsel te voorzien en de Ottomanen in de rug aan te vallen. Water kwam er genoeg binnen uit de bergen. Op dit moment dreigt er overigens een watertekort te ontstaan omdat het te weinig geregend heeft.

De muur is nog intact en op het hoogste punt van de noordelijke muur vind je het graf van Zorba de Griek.


609

610

In de verte een van de nagebouwde toegangspoorten

Op het hoogste punt het graf van Zorba de Griek


In Heraklion vind je o.a. de Ayios Minas kerk, de kerk van de bisschop van Griekenland. Hij is 150 jaar geleden gebouwd. Daarvoor was er een kleinere kerk die ernaast staat. Die is 240 jaar geleden gebouwd. In de haven vind je nog het oude Venetiaanse fort, het fort van Koules ofwel de Rocca al Mare en het arsenaal waarvoor vroeger nog de zee was.


611

612

De kleine en oudste kerk

Daarnaast de grote kerk

613

 

 

614

Een van de gouden kroonluchters die aan het beschilderde plafond van de grote kerk hangt

Ook in de kleine kerk heel veel goud

615

616

Rocca al Mare

De toegangspoort tot het fort

617

618

In het fort kanonnen en kruiken

Resten van oude kruiken

619

620

Nog intacte kruiken

De poorten van het arsenaal van waaruit de schepen bevoorraad werden. Waar nu asfalt is, was toen de zee.


Kreta staat ook bekend om zijn vele olijfboomgaarden. Beroemd is ook de Samariakloof. Het kost zeker 7 uur om daar doorheen te lopen en het is vrij zwaar.

 

 

Op de voorlaatste avond voerden de kelners in het restaurant een heel gezellig stukje op en dansten met de gasten. In het theater was een leuke voorstelling van een buikspreker. Nadat we in een van de verschillende bars nog gezellig hadden gebabbeld, gingen we  de keuken bezichtigen. Dat kon pas om 23.30 uur, wel een beetje laat.

621

Het was een enorme keuken waar ze fantastische kunstwerkjes hadden neergezet en voedsel voor 1000 man terwijl er maar zo’n 100 mensen waren. Je kon je suf eten maar daar was het toch echt te laat voor. Maar het was mooi.


622

623

De buikspreker was heel leuk

De enorm grote keuken met nog een aantal zijgangen

624

625

Een schitterende vogel

Een borstbeeld van ananas en meloen

 

 

Voordat we Civitavecchia bereikten, voeren we eerst door de Straat van Messina met rechts de laars van Italië en links Sicilië. Een eind daar voorbij bevindt zich de immer rokende vulkaan Stromboli.

626

 

Het vasteland van “de laars van Italië”

627

628

Het laatste stukje van Sicilië aan het einde van de Straat van Messina

De immer rokende vulkaan Stromboli


Civitavecchia, de haven stad van Rome, al ligt het op 80 km afstand van Rome. Civitavecchia betekent ‘oude stad’. Het aanwezige fort ligt er ter verdediging van de haven en het bovenste deel van de toren is nog ontworpen door Michelangelo. Het fort was wel nodig want zelfs na het vallen van het Romeinse Rijk bleef het een belangrijke havenstad die de aandacht trok van Turkse piraten.

 

 

629

630

Zo werden we verwelkomd

Deze toren staat vlakbij het schip

631

632

Het fort

De toren van Michelangelo?

633

634

De ingang van het fort

Het water sloeg over de kade

 

 

We zijn vandaag niet op zoek geweest naar stukjes geschiedenis maar naar markten en winkels. Even lekker shoppen. Op de overdekte markt heeft Lucia nog wat dingen aangeschaft. We dronken nog een heerlijke cappuccino en aten een ijsje. Helaas konden we het fort niet in en keerden we terug naar het schip.

635

 

De overdekte markt

636

 

 

637

Twee leuke kunstwerkjes onderweg

Zie je de pootjes op het ei?

Nog een nachtje varen en dan zijn we in Savona vanwaar we naar Milaan vertrekken om naar Amsterdam te vliegen. Hoewel er best veel valt aan te merken op een aantal zaken aan boord hebben we een zeer gezellige cruise gehad, de gezelligste van de twaalf hiervoor. Het grote aantal Nederlanders aan boord zal daar beslist debet aan zijn. Hierna gaat het schip het dok in voor een renovatie. Wij zijn thuis aan een renovatie toe want er moet flink wat gewicht af.
Het was niet alleen de gezelligheid die de reis leuk maakte maar ook het grote aantal nieuwe ervaringen die we hebben opgedaan en de leuke mensen die we hebben leren kennen.
Eerst thuis afvallen, de kleinkinderen knuffelen en alvast nadenken over onze volgende avonturen.